Kosteusvaurio, mitä teen? Lue 7 kohdan opas kosteusvaurioista!

Kosteusvaurio omassa kodissa

Kosteusvaurio on harmillinen vahinko, joka osuu kohdalle yleensä jossain vaiheessa elämää. Kosteusvaurioon pitää reagoida nopeasti, sillä pitkään itävä kosteus voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja ja kustannuksia, puhumattakaan sisäilmaongelmista. Tässä tekstissä opit, miten tunnistat kosteusvaurion, ja mitä sinun tulee tehdä.

1. Mikä aiheuttaa kosteusvaurion?

Kosteusvahinko voi syntyä esimerkiksi kodinkoneen pettäessä tai inhimillisestä vahingosta (kaikki meistä tuntevat tarinoiden klassikon, eli suihkuun nukahtamisen). Myös rakennusaikaiset suunnitteluvirheet, kuten maaperän kallistuminen taloa kohti ja pintaveden valuminen sisään, aiheuttavat kosteusongelmia.

Kylpyhuoneen kosteusvaurio

Kylpyhuone on vesivahinkoaltis tila, jossa vesi pääsee herkästi kaakeleiden välistä rakenteisiin. Kosteusvahingon riskiä voidaan minimoida huolehtimalla ajanmukaisesta eristyksestä. Huomaathan, että jos kylpyhuoneesi on remontoitu ennen vuosituhannen vaihdetta, on epätodennäköistä, että vesieristeesi olisivat nykysäädösten mukaisia. Kylpyhuoneen kosteusongelmariskiä voidaan minimoida myös huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta ja lämmityksestä, joka auttaa kertynyttä kosteutta haihtumaan pois.

Tummuneen tapetin takaa paljastui homekasvustoa.

Putkiston aiheuttama kosteusongelma

Putkistot (niin käyttö- kuin lämminvesiputket) aiheuttavat ikääntyessään merkittävän kosteusvaurioriskin. Huolehtimalla putkien kunnosta säännöllisin tarkastuksin ja putkiremontein on mahdollista minimoida putkivahingon mahdollisuus kiinteistössä. Koska putket sijaitsevat usein rakenteiden sisällä, havaitaan vuoto usein harmillisen myöhäisessä vaiheessa, jolloin korjauskustannukset ovat jo erittäin suuret.

Kodinkonevahingot

Kodinkonevahingot ehkäistään parhaiten pitämällä kodinkoneet ajanmukaisina ja huolehtimalla asennuksen oikeaoppisuudesta sekä asianmukaisten varotoimenpiteiden toteutumisesta. Kodinkoneiden alla tulee olla mahdolliset vuotovedet keräävä kaukalo ja kosteusvaroitin.

Rakenteiden kosteusvahingot

Rakenteellisista riskitilanteista on syytä huomioida vanhanaikaiset (n.70-luku) valesokkelit ja virheelliset salaojitukset ja kaadot. Puurunkoiset rakennukset keräävät herkästi kosteutta maaperästä, jos asianmukaisia korjaustoimenpiteitä ei ole toteutettu. Rakenteiden puutteelliset saumakohdat esimerkiksi ikkunoissa ja savupiipuissa aiheuttavat kosteusvaurioriskin myös uudisrakennuksiin. Lisäksi tulee huolehtia veden asianmukaisesta ohjauksesta pois katolta.

Kosteusvaurioiden riskejä voidaan minimoida huolehtimalla asunnon ilmanvaihdosta, jolloin tavallinen kosteus pääsee poistumaan.

“Tyypillisiä riskipaikkoja ovat olleet (ja ovat yhä) muiden muassa: tasakatot, salaojien puuttuminen, kevytrakenteiset kylpy- ja pesutilojen seinät ja niiden riittämättömät vedeneristeet, maanvaraisten lattioiden puutteellinen veden nousua katkaiseva kerros, huonosti tuuletettu alapohja, puisten seinien ulottaminen lattia- tai maanpinnan alapuolelle, riittämätön rakenteiden tuuletus tai huonosti toimiva ilmanvaihto.” – Kiinteistölehti
kosteusvaurio seinässä
Kosteusvaurio paljastuu usein tummina läntteinä seinillä.

2. Miten tunnistan kosteusvaurion?

Kosteusvaurion tunnistaa yleensä helposti, jos tietää, mitä etsii. Toisaalta rakenteiden sisäiset kosteusvauriot voivat olla pitkään piileviä. On kuitenkin helppoja nyrkkisääntöjä, joilla kosteusongelman jäljille pääsee.

Haju selvä merkki vauriosta

Muistatko mummon perunakellarin? Jos asunnossa on samanlainen haju, on vaurio varma. Homeen haistaa herkästi, mutta toisaalta paljon aikaa kotona viettävä voi onnistua sulkemaan hajun pois mielestään. Vieraat kuitenkin paljastavat selvän tunkkaisen hajun.

Nakyvä mikrobikasvusto

Joskus arvuutteluja ei tarvita lainkaan, vaan mikrobikasvusto on täysin näkyvillä. Näkyvä home on varma merkki vauriosta.

Tummat läikät katossa ja seinissä

Tumma läntti rakenteissa tarkoittaa aina kosteuden aiheuttamaa vauriota. Jos näet katossa tai seinissäsi tumman läiskän, ota heti yhteyttä ammattilaiseen.

Rakenteiden vääntyminen

Kosteat rakenteet vääntyvät, turpoavat, ja voivat muuttaa väriään. Älä koskaan jätä muuttuvaa rakennetta huomioimatta.

Vesimittari voi paljastaa

Heiluuko vesimittari, vaikka kiinteistön kaikki hanat ovat kiinni? Heiluva vesimittari ohjaa nopeasti vesivahingon jäljille.

Kosteusvaurion korjaaminen seinistä
Kostuneen tilan purku ja kuivaus.

3. Mistä tiedän, miten laaja kosteusvaurio on?

Kosteusvaurion korjauksen ensiaskel on vaurion laajuuden ja aiheuttajan selvittäminen. Tähän harvoin riittää tavallisen tallaajan laitteisto tai ammattitaito, ja apuun tarvitaan ammattilaista.

Kosteuskartoitus toteutetaan ensin pintapuolisesti laitteiston avustuksella, rakenteisiin kajoamatta. Useimmiten pintapuolinen arviointi riittää osoittamaan kosteusongelman laajuuden, mutta kinkkisemmissä tapauksissa voidaan joutua kajoamaan rakenteisiin vaurion mittakaavan selvittämiseksi.

On ensisijaisen tärkeää, että vaurion aiheuttaja löydetään. Jos vain korjataan syntyneitä vahinkoja, syntyy uusi vahinko hyvin nopeasti. Itse voi vain harvoin pintapuolisesti havaita mahdollisen vaurion todellista laajuutta.

4. Aiheuttaako kosteusvaurio aina hometta?

Kosteusvahingot ovat monille synonyymisiä homeongelman kanssa. Ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että kosteusongelma tarkoittaisi aina mikrobikasvustoa. Homeongelman syntyminen vaatii aikaa. Eihän pöydälle jätetty juustokaan homehdu silmänräpäyksessä.

Joskus harvoin rakenteet ovat myös saattaneet kostua esimerkiksi kertaluontoisesta vesivahingosta, mutta rakenteet ovat laskeneet tarvittavan määrän kosteutta ulos, jolloin jäljellä on jälki vesivahingosta, mutta kosteutta tai hometta ei löydy.

Jos rakenteista löytyy hometta, uusitaan homekasvustorakenteet normaalisti kokonaisuudessaan. Jos tämä ei ole mahdollista, suoritetaan kemiallinen ja/tai mekaaninen puhdistus. On tärkeää huolehtia hengityksen suojaamisesta homeenpoistotyön yhteydessä.

Kosteusvaurio aiheuttanut hometta
Home joko puretaan, käsitellään kemiallisesti ja/tai mekaanisesti.

5. Miten kosteusvaurio korjataan?

Kosteusvahinko korjataan joko uusimalla tai mekaanisesti kuivaamalla tarvittavat rakenteet. Kosteusvaurion korjaustyö edellyttää hyvää kosteuskartoitusta, jonka pohjalta tehdään toimintasuunnitelma. Tarvittavat rakenteet puretaan, ja tila asetetaan mekaaniseen kuivatukseen.

Kun kosteusvahingon aiheuttaja on selvinnyt, toteutetaan tarvittavat korjaustoimenpiteet uuden vahingon ehkäisemiseksi. Vuotava putki tai vaurioitunut kodinkone ovat selkeitä aiheuttajia. Kylpyhuone yleensä uusitaan vedeneristyksineen, ja ilmanvaihtoa voidaan parantaa. Rakennuksen ulkoseinien ongelmat vaativat suurempaa uusimistyötä, varsinkin, jos vaurio on ehtinyt kostuttamaan seinät laajasti. Etenemismalli riippuu tällöin talon materiaaleista ja omistajien toiveista.

6. Mitä kosteusvaurion korjaaminen maksaa?

Kosteusvahingon korjauksesta selviää halvimmillaan kosteuskartoituksen hinnalla, jos jatkotoimenpiteitä ei tarvita. Lisäkustannukset syntyvät sitä mukaa, mitä laajemmaksi kosteusvahinko osoittautuu. Kun tarvitaan purku- ja kuivaustoimenpiteitä, kustannuksia alkaa jo kertyä. Kustannustehokkainta on samalla toteuttaa pintaremontti, jos sille olisi lähitulevaisuudessa ollut tarvetta.

Kosteusvahingon korjaamiselle ei voi asettaa selvää hintahaarukkaa, sillä esimerkiksi kerrostaloissa ylimmän kerroksen vesivahinko voi pahimmillaan tarkoittaa koko rapun korjaustöitä ja miljoonaakin euroa.

Keittiön rakenteita kuivataan kosteusvaurion jäljiltä.

7. Korvaako vakuutus kosteusvahingon?

Jos sinulla on laaja kotivakuutus, kattaa se tyypillisesti tavalliset vesivahingot, jotka ovat syntyneet ennalta-arvaamattomasti ja yllättäen. Jos kerrostaloasunnossa katostasi muodostuu seinää myöten lattiaan asti veden aiheuttama vaurio, korvaa yläkerran asukin kotivakuutus myös sinun kotisi korjauksen. Usein myös taloyhtiön vakuutus kattaa yllättävät vahinkotilanteet.

Jos kosteusvahingon aiheuttaja on kuitenkin esimerkiksi rakenteellinen, ei vakuutus vahinkoa yleisesti korvaa. Siksi on tärkeää huolehtia kiinteistön huoltotoimenpiteistä ja vanhojen rakenteiden ja laitteistojen uusinnasta aika-ajoin.