Ulkomaalaus vaihe vaiheelta – seuraa 13 kohdan listaa!

Ulkomaalaus tulee ajankohtaiseksi jokaisessa suomalaiskodissa aika-ajoin. Onnistuaksesi projektissa, seuraa ammattilaisten laatimaa kolmentoista kohdan listaa, ja onnistut!

1. Miten valitaan maali vanhaan pintaan?

Ulkomaalaus alkaa selvitystyöllä. Selvitä aikaisempi maali, jotta osaat valita yhteensopivan tuotteen. Saman maalityypin käyttäminen on helppo ja turvallinen ratkaisu. Vesiohenteisen maalikalvon tunnistaa tyypillisesti siitä, että se taipuu, kun taas öljymaali taittuu ja katkeaa taivutettaessa.

Vesiohenteinen irtoilee puun syyn suuntaisesti, öljymaali halkeilee verkkomaisesti. Koulutettu myyjä tunnistaa maalityypin maalatusta puupalasta. Vesiohenteisen päälle voi maalata vain vesiohenteisella, mutta öljymaalin päälle käy lisäksi vesiohenteinen.

2. Miten valitaan maali uuteen pintaan?

Voit valita mieleisesi käsittelytavan tarjolla olevasta maali- ja puunsuojavalikoimasta. Hirsi vaatii kalvoa muodostamattoman pintakäsittelyn, mutta myös osa vesiohenteisista peittävistä puunsuojista läpäisee kosteutta riittävästi.

ulkomaalaus

3. Mikä on peittomaalin ja puunsuojan ero?

Peittomaali muodostaa maalattavalle pinnalle kalvon. Se tarjoaa puulle tai metallille tehokkaan ja pitkäaikaisen suojan. Maali on peittävää ja lopputuloksen väri valitun kaltainen. Peittomaaleja on vesi- ja liuotinohenteisia.

Puunsuoja voi olla peittävä tai kuultava. Kuultava puunsuoja imeytyy puuhuneikä muodosta peittomaalin tavoin kalvoa. Puun syyt kuultavat pinnan läpi ja pinnan alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen. Kuultava puunsuoja soveltuu erityisesti hirsirakennuksille, terasseille ja puuportaille. Huoltokäsittelyä tarvitaan melko usein.

Peittävä puunsuoja tuottaa tiiviimmän pinnan kuin kuultava puunsuoja. Värivalikoima on laaja. Peittävä puunsuoja on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan peittomaalimainen, mutta muodostaa ohuemman kalvon. Käyttökohteet ovat samankaltaisia kuin peittomaalilla, mutta lisäksi osa peittävistä puunsuojista soveltuu myös hirren pintaan. Peittävää puunsuojaa käytetään myös puunsuojattujen kohteiden värin vaihtamiseen. Se kestää lähes peittomaalin tavoin. Puunsuojia on vesi- ja liuotinohenteisia.

4. Pitäisikö valita vesiohenteinen maali vai öljymaali?

Onnistunut ulkomaalaus vaatii soveltuvat maalit. Vanhalla pinnalla tulee valita aikaisemman maalin kanssa yhteensopiva maalityyppi.

Akrylaattimaali eli vesiohenteinen maali on käytössä helppo, sillä siinä on mieto tuoksu, se kuivuu nopeasti ja työvälineet ovat pestävissä vedellä. Vesiohenteisen maalin pinta säilyttää kiiltonsa ja värinsä öljymaalia pidempään. Akrylaattimaaleissa on laatueroja, joten valitse tuote huolella. Korkealaatuinen akrylaattimaali on ekologinen valinta, sillä se kestää pitkään eikä haihduta liuottimia.

Öljymaali on raskaampi työstettävä, kuivuu hitaasti ja työvälineet on pestävä liuottimella. Maali tasoittuu siveltäessä. Pinta himmenee vuosien saatossa, joskus melko nopeastikin. Öljymaalin ulkonäkö on perinteinen. Historiallisesti arvokkaissa kohteissa pitäisi käyttää alkuperäisen kaltaista maalia eli yleensä öljymaalia, joskus keittomaalia.

5. Miksi pohjatyöstä ei kannata tinkiä?

Huolellisella pohjatyöllä saadaan aikaan pitävä ja tasainen tartuntapinta uudelle maalikerrokselle. Lika, home ja kaikki irtonainen aines on poistettava ennen pintakäsittelyä. Pesu tehdään maalipesuaineella ja harjalla, sillä pelkkä huuhtominen ei riitä. Irtoava maali raapataan. Home pitää poistaa homepesulla, jotta se todella saadaan pois. Maalaaminen kannattaa aloittaa pian pesun jälkeen ennen kuin pöly ja lika ehtivät pinnalle uudelleen.

6. Mitkä ovat peittomaalauksen työvaiheet?

Uuden puhtaan puupinnan ulkomaalauksessa on tavallisesti neljä vaihetta:pohjustaminen, pohjamaalaus ja kaksi pintamaalikerrosta. Vanhan pinnan maalauksessa voidaan päästä yhdellä pintamaalauskerralla, mutta vanhassakin pinnassa puupuhtaaksi hiotut kohdat käsitellään, kuten uusi pinta.

Pohjamaalaus on erityisen tärkeä työvaihe. Se kannattaa tehdä varsinaisella pohjamaalilla eikä ohennetulla pintamaalilla, sillä pohjamaali takaa hyvän tartunnan ja antaa usein paremman suojan homeita vastaan.

Myös pohjamaalia saatetaan tuotteesta riippuen ohentaa, jotta se tarttuisi mahdollisimman tiukasti alustaan.
Oksalakkauksen tarve riippuu käytetystä pohjamaalista, mutta siitä ei ole koskaan haittaa. Vanhat rautanaulat kaipaavat ruosteenestomaalia, mutta kuumasinkityt naulat eivät sitä vaadi.

7. Milloin maalikerroksia on liikaa?

Kun pintamaalikerroksia on 4–5, alkaa olla aika poistaa kaikki maali ennen uusintamaalausta. Maalinpoistoaineella tai vuokrattavalla maalinpoistolaitteella työ sujuu kohtuullisella vaivalla.

8. Onko siveltimellä väliä?

Laadukkaat välineet helpottavat työtä ja tekevät hyvää jälkeä. Sovita työväline maaliin: vesiohenteiselle sekasivellin tai tekokuitusivellin, öljymaalille käy myösluonnonharjassivellin. Puunsuojallekin on oma siveltimensä, joka nostaa juoksevaa ainetta tehokkaasti purnukasta.

9. Voiko työtä helpottaa maalaamalla ruiskulla?

Siveltimen käyttö on suositeltavaa, sillä ruiskumaalamalla maali ei tartu puun pintaan yhtä hyvin kuin siveltimellä hiertäen.

10. Mitä säätä kannattaa toivoa?

Paras ulkomaalaussää on lämmin pilvipouta. Vesiohenteisella maalattaessa lämpöä tarvitaan +5 astetta, öljymaalilla mielellään +10 astetta. Ulkoseinien maalauksessa suora aurinko on helppo välttää maalaamalla varjopuolella ja kiertämällä taloa auringon suuntaan. Suora aurinko kuivattaa maalin liian nopeasti, jolloin tartunta ja maalausjälki kärsivät. Sade tietenkin vahingoittaa vastamaalattua pintaa. Vesiohenteinen kuivuu parissa tunnissa kevyen sateenkestäväksi, öljymaalin kuivumisaika on selvästi pidempi.

11. Meneekö puu käsittelemättömänä pilalle?

UV-säteily vaurioittaa puun pintasolukkoa, jolloin pinta haurastuu. Lisäksisinistäjäsieni ja muut sienet uhkaavat käsittelemätöntä puuta. Pohjuste suojaa puuta sieniltä ja pohjamaali myös UV-säteilyltä, ja ne tulisi saada pintaan mahdollisimman pian. Pintamaalausta voidaan tarvittaessa siirtää.

12. Miksi ulkomaalaus menee yleensä pieleen?

Väärässä säässä maalaaminen on yksi tyypillisistä virheistä. Liian kylmässä maali ei tartu eikä kuivu. Liian aurinkoisissa olosuhteissa maali saattaa kuplia ja kuivua ikävän näköiseksi. Liiallinen kosteus hidastaa kuivumista ja himmentää etenkin öljymaalipintaa. Loppukesällä maalaustyö tulee lopettaa hyvissä ajoin ennen iltakasteen laskeutumista. Etenkin öljymaalilla maalatessa joutuu ennakoimaan, sillä kuivuminen kestää useita tunteja.

Home on usein kiinni paikallisesta pienilmastosta. Paikoin home voi olla suuri ongelma. Maalin kiiltävyyden tuoma liukkaus ehkäisee lian tarttumista ja siten homeen muodostumista, ja siksi uusimmissa vesiohenteisissa maaleissa on nostettu kiiltoastetta. Suuremman kasvillisuuden karsiminen rakennuksen läheltä auttaa. Maalipintaa uusittaessa vanha pinta tulee pestä tarkoituksenmukaisella homepesuaineella, sillä home pitää tappaa. Maalin alle jäänyt home pääsee uudenkin maalipinnan läpi.

Saumajälkiä kannattaa välttää käsittelemällä kaistale kerrallaan ja jättämällä työsauma mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan muualle kuin silmien korkeudelle. Kuultavilla tuotteilla kannattaa maalata muutama lauta tai hirsi kerrallaan päästä päähän. Sekoita kerrallaan maalierä, joka riittää koko yhtenäiseen pintaan.

Maalin halkeileminen, hilseileminen ja irtoaminen voi johtua liian monesta vanhasta maalikerroksesta, liian ohuesta tai paksusta maalikerroksesta, kohteeseen soveltumattomasta maalityypistä, märästä alustasta tai puun kosteuselämisestä sekä puutteellisesta pohjustuksesta.

13. Miten maalijäte hävitetään?

Nestemäinen maalijäte tulee toimittaa ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät ja kuivat purkit voi kierrättää tai viedä yleiselle kaatopaikalle.

Haluatko apua ulkomaalaukseen? Ota yhteyttä tästä!

Lähde: tikkurila.fi